Viss, kas jāzina par baklažānu audzēšanu, lai iegūtu labu ražu

Baklažānu audzēšana nav nemaz tik sarežģīta, taču ir dažas nianses, kas jāņem vērā, lai iegūtu labu ražu.

Pēdējo gadu laikā baklažānu popularitāte lauku sētā ir pieaugusi. Taču daudzi dārzkopji, kas audzē šo dārzeni, ir sarūgtināti, ja baklažāniem ir ziedi, bet vēlāk nav augļu, jo baklažānu ziedi vienkārši nokrīt no auga.

Šis neparastā izskata, bet garšīgais dārzenis ir cieši radniecīgs tomātiem un pieder tai pašai – nakteņu – dzimtei, un daudzas slimības un kaitēkļi, kas skar tomātus, skar arī baklažānus. Viena no šādām problēmām ir tā, ka baklažānu ziedi nokrīt no auga, nenesot augļus.

Kā ziņo Gardening Know How, ja baklažānam ir ziedi, bet nav augļu, tas ir saistīts ar vienu no divām problēmām. Pirmā problēma, kas var izraisīt baklažānu ziedu nokrišanu, ir ūdens trūkums, bet otrā – nepietiekama apputeksnēšana.

Baklažānu ziedi nokalst ūdens trūkuma dēļ

Ja baklažāna augam ir stress, tā ziedi nokalst un nokrīt, nepiedzimstot augļiem. Visbiežākais baklažānu stresa cēlonis ir ūdens trūkums. Baklažāniem nepieciešams diezgan daudz ūdens, bet ļoti karstā laikā – vēl vairāk.

Lielākā daļa ūdens būtu jālieto vienā laistīšanas reizē, lai ūdens iekļūtu dziļāk augsnē un mazāk izgarotu. Dziļa laistīšana veicina arī to, ka baklažāniem attīstās dziļas saknes, kas palīdz tiem atrast ūdeni dziļāk zemē un tādējādi apmierina ūdens vajadzības.

Baklažānu ziedi nokalst apputeksnēšanas trūkuma dēļ

Baklažānu ziedus parasti apputeksnē vējš, t. i., to apputeksnēšanai nav vajadzīgi tādi kukaiņi kā bites un odi. Problēmas ar apputeksnēšanu var rasties, ja laika apstākļi ir pārāk mitri vai pārāk karsti.

Ja gaiss ir ļoti mitrs, mitruma dēļ baklažāna zieda putekšņi kļūst ļoti lipīgi un nevar nokrist, lai apputeksnētu ziedu. Ja laiks ir ļoti karsts, putekšņi kļūst neaktīvi, jo augs uzskata, ka karstā laikā tas nevar izturēt stresu, kas saistīts ar augļa veidošanos kopā. Savā ziņā augs pārtrauc ziedēšanu, lai neradītu sev papildu stresu.

Lasi vēl: Vai atgriešanās atpakaļ ir uz nelaimi? Zīmes un ticējumi, ko ņemt vērā, dodoties ceļā

Baklažānu ziedu apputeksnēšana ar rokām

Ja jums ir aizdomas, ka jūsu baklažānu ziedi nokrīt nepietiekamas apputeksnēšanas dēļ, izmantojiet manuālu apputeksnēšanu. Baklažānu ziedu apputeksnēšana ar rokām nav sarežģīta.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Viss, kas jums jādara, ir paņemt mazu, tīru birstīti un pabraukt ar to gar baklažāna zieda iekšpusi. Pēc tam atkārtojiet šo procesu ar katru nākamo baklažāna ziedu, beidzot ar to, ar kuru sākāt. Tādējādi ziedputekšņi tiks izkliedēti visapkārt.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment